Hamsii marinate in suc de lamaie si ulei de masline

Daca ai hamsii proaspete ar fi pacat sa nu incerci aceasta reteta ! Eu le prepar foarte des ,mai ales in perioada hamsiilor proaspete(exista o perioada in care nu se pot pescui pentru a se reproduce).Foarte important de spus este ca pestele crud poate contine un parazit (l'anisakis simplex) Daca o persoana mananca peste crud infectat cu acest parazit  poate produce foarte multe neplaceri ( infesteaza stomacul si duodenul provocand dureri abdominale,greturi,varsaturi iar in cazuri mai grave distrug chiar si peretele stomacului..etc) .Pentru a nu risca ,(daca doriti sa mancati peste marinat )cel mai bine este sa puneti pestele deja curatat si intins pe hartie de cuptor(sau altceva,sa nu se lipeasca) in congelator : la -16-18 °C 3 zile ,la  -20°C macar 24 ore.Aceste neplaceri dispar in cazul pestelui gatit( parazitul moare la 60°C).
Ai nevoie de :
- hamsii proaspete
- ulei de masline
- suc de lamaie
- otet
- putin ustuoi,sare,piper,patrunjel.
Hamsiile se curata si se spala bine. Se sterg bine cu putina hartie si se intind lasand putina distrante intre ele,se asaza pe un platou cu hartie de cuptor(sa nu se lipeasca).
Dupa perioada de congelare se scot si se lasa la decongelat ; repet : aceasta etapa este importanta pentru a nu pune in pericol sanatatea voastra si a familiei voastre.
Intr-un castonas se pune putin ustuoi pisat sau felii,sare,piper,ulei de masline,zeama de lamaie si otet(daca preferati sa puneti doar lamaie sau doar otet tineti minte ca otetul este mai concentrat si pestele va fi gata mai devreme,in schimb lamaia ii da o aroma deosebita.
Se aseaza un strat de hamsii apoi se pune putin din sosul obtinul,apoi din nou un strat de hamsii..pana terminati pestisorii.
P.s Din pozele mele se poate observa cum doar la cateva minute pestisorii mei incepeau sa se "coaca" (sau marineze) in acidul de la lamaie si otet.De preferat este sa fie lasati macat o zi sa se marineze in frigider acoperiti cu capac,sau cel mai bine folositi un strat de pelicola deasupra lor sau chiar intr-o cutie cu capac.Rezista mai multe zile.

Commenti