Maioneza cu oua

Aceasta reteta este clasica maioneza cu oua pentru ca este si maioneza fara oua(de post,cu lapte de soia).Am auzit persoane care fac maioneza doar cu galbenuse crude sau doar cu galbenuse fierte,altii nu folosesc zeama de lamaie ,prefera otetul,unii nu pun mustar,sau chiar am auzit ca se pune si cartof...nu am facut niciodata cu cartof(nici nu stiu cum se face).Oricum exista multe variante de a face maioneza.
Ai nevoie de :
- 3 galbenuse crude
- 3 galbenuse fierte
- o lingurita mustar
- zeama de la o lamaie(sau otet,depinde ce aveti si doriti)
- sare,piper
- ulei (nu de masline pentru ca vei obtine o maioneza cu un gust prea puternic)(intre 150ml maxim 200 ml ulei pentru fiecare galbenus)


Eu de cand am inceput sa fac maioneza(pe la 11 ani mi-a zis mama,ei i se taiase maioneza si m-am apucat eu sa o refac si mi-a iesit :-) de atunci doar eu am facut maioneza) pana acum cativa ani am facut maioneza cu 1 galbenus crud,un galbenus fiert,putin mustar,sare,piper,zeama de lamaie, totul frecat in aceiasi directie muuult timp cu lingura de lemn punand cate un fie de ulei( mama imi zicea ca am rabdare de chinez batran :-) de parca ar sti daca acesti chinezi batrani chiar au atata rabdare :-))).)
Acum cativa ani(2-3 am gasit pe you tube o reteta video de la o maioneza facuta cu blenderul,am zis ca este un miracol :-) sa faci o maioneza asa de rapida .Am incercat si eu si de atunci o perioada am facut maioneza cu blenderul( pui in paharul de la blender 2-3 oua crude intregi,cu putin mustar,sare,piper,zeama de lamaie si tot uleiul apoi pornesti blenderul tinandu-l initial doar in partea de jos a paharului,apoi treptat,treptat ridici blenderul...maioneza este gata cam in 1-2 minute.Am folosit aceasta metoda de foarte multe ori,chiar i-am aratat si mamei mele cum sa faca....initial nu a crezut dar vazand cu ochii a trebuit sa creada :-). Oricum cateodata parca imi lipsea maioneza mea super tare frecata la mana 1-2 ore :-) ,asa ca am zis sa incerc si cu mixerul :-)) si asa am ajuns la maioneza perfecta pentru familia noastra, la care folosesc mixerul si un amestec de galbenuse crude si fierte,mustar,zeama de lamaie,sare,piper.
Intr-un castron inalt( eu am folosit cana de masurat faina/zahar...) pune 3 galbenuse crude si galbenusele fierte trecute prin sita de strecurat ceaiul( mie nu-mi place sa gasesc grumi prin maioneza si trecand galbenusele prin sita,cu ajutorul unei linguri de lemn, obtin galbenuse perfect pisate,foarte fin...).Peste galbenuse pui mustarul,zeama de lamaie,sare,piper si pornesti mixerul.la inceput nu vei avea o maioneza tare dar pe parcurs se va intari,punand putin cate putin uleiul necesar.Nu am incercat sa pun tot uleiul de la inceput pentru ca mi-e teama sa nu se taie maioneza.In blender maioneza nu se taie chiar daca pui tot uleiul de la inceput dar cred ca in mixer s-ar taia.Oricum ...la final vei obtine o maioneza super tare si gustoasa si mai ales...rapida(cateva minute).

Commenti