Vitello tonnato


 
 
Aceasta reteta este una dintre multele retete tipice bucatariei piemontese(Piemonte este o regiune din N-V Italiei),este delicata,parfumata si foarte gustoasa.soacra mea o prepara cel putin de 1-2 ori/luna.Secretul sta in aromele in care este fiert muschiuletul de vitel(nu vita) si bineintles sosul din ton,capere,ansoa,etc.Multi spun ca cel mai bun vitel tonat din Italia se mananca in orasul Alba(Piemonte),asta inseamna ca noi,locuitorii orasului Alba,suntem norocosi :-).Nu stiu ce gust are in alte orase,la noi are gust bun :-).Este o reteta care nu lipseste de pe mesele festive ale albesilor(locuitorii orasului Alba(Piemonte).
Ai nevoie de :

- muschi de vitel (macar 1 kg)
- pentru a fierbe muschiul ai nevoie de : 1 morcov,o ceapa,o tulpina de telina,4-5 frunze dafin,4-5 cuisoare,2-3 catei usturoi, 0,5 litri vin alb sec,o ramura de rozmarin,o lingurita boabe de piper,putina sare,apa/supa cat sa acopere bine muschiuletul
- pentru sosul cu ton : ton in conserva 150 gr., o lingura capere desarate,cateva filete de ansoa,3-4 oua fierte tari,
Muschiuletul curatat bine,se leaga cu atà de bucatarie sa nu se desfaca la fiert,se pune la fiert in apa+ vin,impreuna cu moscovul,ceapa,telina,foile de dafin,cuisoare,usturoi,boabe piper,putina sare,la foc mic macar 1ora-2 ore(daca bucata este mare)...muschiuletul de vitel nu trebuie sa se sfarame,trebuie sa ramana intreg.Cand este gata se lasa sa se raceasca in lichidul din oala,apoi lichidul se strecoara printr-o sita fina si se tine deoparte,pentru ca va fi folosit la sosul de ton.Intre timp preparati sosul de ton ("salsa tonnata"): ouale fierte tari(impreuna cu albusul sau doar galbenusul,cum  doriti) se pun in blender impreuna cu filetele de ansoa,caperele,lichidul(supa) ramas in oala in care a fiert muschiuletul,tonul scurs de ulei pana devin un sos.Daca il vei servi ca si aperitiv acesta trebuie taiat subtire(eu folosesc o masina de feliat),dar se poate servi si ca felul 2( se va taia felii mai groase).Se serveste deja feliat,cu sos deasupra si capere.

Commenti